2022 г. може да е започнала бавно на фронта на игрите, с редица забавяния, причинени от страничните ефекти на глобална пандемия – но с наближаването на края на годината нека погледнем назад към най-добрите игри за годината. От амбициозни спин-офи и дългоочаквани продължения, до бляскави римейкове и инди проекти, имаше изобилие от заглавия, които препоръчваме да изиграете на PS5, Xbox Series X, Nintendo Switch, PC и други.

Най-добрите игри за 2022 година

The Quarry
  1. The Quarry

Може да играте на: PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox One, PC

По-скоро като интерактивен сезон на American Horror Story, отколкото стандартните за разработчика интерактивни филми, с който Supermassive обикновено се отличава. Въпреки това, играте е фантастична дестилация на класически филми на ужасите, с брилянтни изпълнения от актьорски състав от любими в жанра актьори и много разклонени избори, които отвеждат историята в понякога шокиращи посоки. С достатъчно разклонени начини за изиграване, които ще искате да изиграете цялата напоена с кръв история поне два пъти, за да видите възможно най-много ужасяващи краища, това е натоварено с много удоволствие от началото до края.

The callisto protocol art

2. The Callisto Protocol

Може да играете на: PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox One, PC

Callisto Protocol всъщност не е игра Dead Space, но споделя толкова много ДНК с нея, че често е едва различима. Със своя изглед от трето лице, грубия си протагонист със дисплей на вселената, удобно разположен на тила му, и немъртви чудовища, които можете да дисектирате с куршуми – да не говорим, че са създадени съвместно с Глен Шофийлд – приликите са почти безкрайни. И все пак, макар това да не печели точно награди за оригиналност, влизайки в обувките на Джейкъб Лий, докато той излиза от смущаващия затвор от Черно желязо – изолирано съоръжение на най-негостоприемната луна на Юпитер – докато изяснява точно защо мъртвите възкръсват (и мутират) създава едно от най-добрите хорър преживявания от години. Със задоволително тежък меле бой, забавна селекция от оръжия и телекинетични сили за отключване и някои сериозни страхове при скок.

 A Plague Tale: Requiem

3. A Plague Tale: Requiem

Може да играете на: Xbox Series X, PS5, PC, Nintendo Switch (Cloud)

Една игра, съсредоточена върху страданието, смъртта и загубата, вероятно не би трябвало да бъде толкова завладяваща, колкото бяха записите в средновековната стелт поредица A Plague Tale на Asobo Studio, но ето ни. Requiem започва от края на Innocence от 2019 г., продължавайки отчаяното търсене на убежище на братя и сестри Amicia и Hugo насред Черната смърт. Вярно е, че може да е по-лесно, ако Хюго нямаше странна връзка с плъховете, които носят чумата, носейки гибел навсякъде, където се заселят, но предоставя отличен фон за комбинация от стелт екшън и решаване на екологични пъзели. С по-дълбока, по-морално противоречива история от предшественика си, брилянтни изпълнения на гласа (както на английски, така и на оригиналния френски) и визуализации, които зашеметяват с красота и ужас, A Plague Tale: Requiem е лекарството за това, което боледува вие – ако това, което ви боли, е медицинска нужда от вълнуващо приключение за един играч.

Horizon Forbidden West

4. Horizon Forbidden West

Може да играете на: PS5, PS4

Horizon Zero Dawn имаше такъв огромен творчески и комерсиален успех, че връщането към пост-апокалиптичния, гъмжащ от роботи динозаври свят на главния герой Aloy трябва да е било плашеща перспектива за разработчиците Guerrilla Games. За щастие, екипът напълно успя, надграждайки всичко, което направи първата игра страхотна и използвайки мощността и хардуера на PS5, за да предостави истинска еволюция. Последното приключение на Aloy я превежда през разрушените западни територии на бивши САЩ, осигурявайки по-големи среди от всякога, въвеждайки нови водни зони за изследване и разширявайки способностите й като ловец по впечатляващи нови начини. Forbidden West е игра с отворен свят, която има толкова много неща за вършене, разглеждане и отметка, че е пълна загуба на време – но това е толкова зашеметяващ свят, че рядко ще искате да си тръгнете.

Stray

5. Stray

Може да играете на: PS5, PS4, PC

Действащ в пост-апокалиптичен свят, безименният котешки герой е единствената надежда за възстановяване на свободата на общество от роботи, които са заели мястото на отдавна отсъстващите хора, хванати в капан в град с купол, предназначен да ни защити от всичко, което се случи отвън свят. Отчасти платформинг, отчасти изследователско приключение, всичко красиво, Stray заслепява както със своя световен дизайн, така и с брилянтния си разказ за околната среда, изпълнен с области, които предизвикват идеи за това какво наистина се е случило, без да излага всичко. Най-хубавото от всичко е, че можете да сгушите приятели роботи и да се свиете за мъркаща дрямка в по-спокойни моменти, което прави това игра номер едно за годината за любителите на котки.

The last of us Ellie and Joel

6. The Last Of Us: Part I

Може да играете на: PS5

Да, това е римейк на оригинала от 2013 г., но The Last of Us си остава шедьовър, независимо през коя година е издаден – и ключовата част е, че това е римейк, а не обикновен римейк, създаден от нулата, за да се възползвате от мощността на PS5. С част I, разработчикът Naughty Dog преразглежда своя гъбичен апокалипсис, за да го приведе в съответствие с част II от 2020 г., предлагайки много по-голяма визуална прецизност, зашеметяваща среда и дълбоко обезпокоително използване на 3D аудио. Най-доброто от всичко обаче е обширна библиотека от функции за достъпност, които правят играта достъпна за играчи с различни способности преди това би било трудно, ако не и невъзможно, да се наслаждават. Окончателното издание на страхотната класика. Независимо дали предстои част трета на играта The last of us поредицата ще остане завинаги в сърцата ни като една от най-добрите игри правени някога.

God of war ragnarok

7. God Of War: Ragnarok

Може да играете на: PS5, PS4

Завръщането на Dad of War изглеждаше отдавна закъсняло, но заключителната глава от битката на Кратос през скандинавските зимни земи се оказа, че си заслужава чакането. Продължавайки от първата част от 2018 г., Ragnarok вижда Кратос и неговия син, Атреус, да търсят скандинавския бог на войната, Тир, докато се изправят срещу превъплъщения на Тор и Один, които определено няма да се харесат добре на MCU. Въпреки че механиката на играта постига тази сладка точка на разширяване, но не и пълна замяна на тези от предишния запис — руническа магия за подобряване на оръжията на Кратос, подобрени специални атаки и по-разнообразни начини за изследване извън битката, просто за да надраскате повърхността — това, което най-много впечатлява, е зрелостта на разказа. Тъй като Ragnarok тъче история за семейни връзки и баща, който се бори да се откаже, трудно е дори да си спомним карикатурно насилствените корени на франчайза. Взет заедно със своя предшественик, Ragnarok е модерен епос, достоен за Омир (поета, не Симпсън).

Elden Ring

8. Elden Ring

Може да играете на: PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox One, PC

Подходът на FromSoftware към отворения свят към неговата собствена формула на Dark Souls издигна жанра като цяло до шеметни нови висоти. Свободата да изследваш привлича играчите да разкрият безбройните тайни, разпръснати из мистериозните Земи между тях, докато бойната му система се усеща съществено различна с всяко изграждане на герой. Същият този отворен свят също така прави прословутия труден жанр „Soulslike“ по-достъпен за новодошлите или предпазливите играчи, като въвежда призовими, контролирани от AI духовни съюзници, като същевременно позволява гъвкавостта да избягате и да изследвате някъде другаде, ако някоя конкретна област се окаже твърде предизвикателна – всичко това, без да се жертва бруталното предизвикателство, обичано от дългогодишни фенове. Зашеметяващ за гледане, великолепен за игра и всепоглъщащ по обхват, Elden Ring с право се превърна в истинско явление. Това очевидно беше най-добрата игра за 2022 г., дори когато стартира през февруари, а месеците след това я циментираха като крайъгълен камък в игрите. Шедьовър на модерното забавление.

Разгледайте всички наши ревюта като натиснете тук.

Сподели:

1Коментар

  • Nikolai, декември 28, 2022 @ 10:27 pm Отговор

    Добра статия. Elden Ring на последно място ли е? Понеже текста е възможно най-позитивен в сравнение с останарите игри.

Average
5 Based On 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *