Microsoft обяви намерението си да закупи Activision Blizzard за 68,7 милиарда долара, което постави началото на най-голямото единично придобиване в историята на видео игрите. И така, какво може да означава сделката в крайна сметка за хората, които обичат игри?

Повече игри в Game Pass

Microsoft залага много на Game Pass за бъдещето. Услугата, при която геймърите могат да плащат фиксирана такса всеки месец и да имат достъп до огромен каталог от игри при поискване, достигна 25 милиона абонати през януари 2022 г. Компанията удвои модела с добавянето на Xbox Cloud Gaming, който означава, че вече дори не се нуждаете от конзола, за да използвате Game Pass.

Сделката с Activision ще допринесе за огромен брой заглавия на Activision в Game Pass за Xbox и PC. Това може да включва заглавия, направени за по-стари платформи като Xbox 360 и Xbox One, нещо, което Microsoft вече направи с други франчайзи, които бяха включени под нейния чадър, като Psychonauts (Xbox) и RAGE (Xbox 360).

Това се отнася и за новите издания на Activision. Microsoft силно лансира на пазара идеята, че всички нови заглавия ще идват в Game Pass в деня на пускането им. Така че е много вероятно бъдещите издания на Call of Duty и Diablo да бъдат достъпни за абонатите на Game Pass като част от техния абонамент, веднага щом са готови.

Ще се оскъпи ли Gamepass ?

При цена от $14,99 на месец Game Pass Ultimate е фантастична сделка за геймърите в момента. На цената на три заглавия на година можете да имате достъп до стотици, включително големи AAA издания като Halo и Forza, но също и по-малки инди игри. Колкото повече игри се добавят, толкова по-добро е предложението като стойност.

Въпроса е кога Game Pass ще има своя „Netflix момент“ и ще достигне до $18 или $20 на месец? Може да мине още известно време. Microsoft все още е в режим на пълна конкуренция. Със слуховете, че Sony също се готви да влезе в subscription-based сегмента, това най-вероятно няма да е умен ход от страна на Microsoft.

Другото нещо, което трябва да запомните, е, че за разлика от Netflix, Microsoft има други възможности за печелене на пари. Докато абонаментните такси финансират голяма част от това, което Microsoft се опитва да направи, компанията също така поддържа пазари както за PC, така и за Xbox. Има микротранзакции за игри като Halo и скоро ще бъдат придобити Battle Royale заглавия като Call of Duty: Warzone. Има DLC пакети и пакети за ранен достъп за игри като Forza.

Заглавията на Activision Blizzard, най-вероятно ще станат ексклузивни за Xbox.

Microsoft вече направи изявление, че съществуващите договори на Activision ще бъдат спазени. Това е очевидният избор, тъй като нарушаването на такива договори може да доведе до съдебни дела и да насърчи недоброжелателство сред общността. Още от катастрофалното стартиране на Xbox One по време на ерата на Дон Матрик, Microsoft играе “добрия самарянин” и подобен ход не би бил резонен.

Дали Call of Duty в крайна сметка ще бъде пуснат само на Xbox и PC? Трудно е да се каже със сигурност, но следващите три заглавия от франчайза CoD ще бъдат пуснати на PlayStation. Няма гаранции от Microsoft, че франчайзът ще оцелее на PlayStation след настоящите договорни споразумения.

Въпреки това Microsoft не винаги е ограничавала своята интелектуална собственост (IP) до Xbox в миналото. Minecraft е достъпен на всичко, включително системите на Sony и Nintendo. Също така е много вероятно безплатната игра battle royale Warzone да остане междуплатформена, тъй като това е най-добрият начин на Microsoft да печели пари.

Сделката може да промени World of Warcraft

Activision може да е най-известена с шутъри и китари, но Blizzard обслужва различна демографска група. Въпреки успеха си в извеждането на огромни франчайзи на пазара, компанията не е правила много от няколко години, освен че се забърква в скандали на компанията-майка.

Придобиването предизвика дискусии за това какво ще се случи с Blizzard и техните съществуващи услуги. Microsoft може да включи абонамент за World of Warcraft с Game Pass Ultimate, което може да даде нов живот на масовата мултиплейър онлайн RPG игра (MMORPG), която стартира през 2004 г.

Blizzard продуцира и други впечатляващи хитове като Diablo и Overwatch, като и двете имат продължения в процес на разработка и е вероятно и двете да се появят в Game Pass в първия ден от пускането на пазара. Има и Battle.net, собственият лаунчър на Blizzard, необходим за заглавия като World of Warcraft.

Вкарването на Battle.net в съществуващата инфраструктура на Microsoft Store или Xbox Live е по-серизона задача, отколкото изглежда на пръв поглед. Blizzard е компания, която е успяла да насърчи истинска общност около своите игри и промяната на инфраструктурата, която поддържа тази общност, може да не е добре за Microsoft.

PC геймърите може да са най-печеливши

Microsoft се отнася много сериозно към компютърните игри от няколко години. По-рано ексклузивните за Xbox заглавия като Halo и Forza сега стартират първия ден на компютър, като PC Game Pass е доста изгодно, ако играете игрите си на Windows.

Въпреки че може да се твърди, че Sony е най-големият губещ, PC геймърите може да са най-големите победители. Ако не искате да плащате за абонамент в Game Pass на компютър, не е нужно да го правите, ако предпочитате да купите игрите си. В крайна сметка, Microsoft започна отново да пуска игри в Steam, включително Halo.

Заглавията на Activision, които преди са били ексклузивни за Battle.net, може да се окажат отново в Steam. Това включва Call of Duty или дори World of Warcraft. С ангажимента на Microsoft към компютъра като платформа, бъдещите заглавия на Activision могат да бъдат пуснати в Steam в първия ден, точно както се случва в Xbox и Game Pass.

Това се дължи на факта, че Microsoft не се нуждае непременно да купувате Xbox, а по-скоро да се абонирате за услугите му. Въздействащият ефект от по-голямата ангажираност към компютъра е добър за всеки, който смята себе си за компютърен геймър, и за гейминга като цяло.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *