Конзолите от сегашното поколение са страхотни, но кое да изберете, PlayStation 5 или Xbox Series X?

Вече от няколко години сме в най-новата конзолна “война” и PlayStation и Xbox я изкарват още веднъж с две отлични конзоли за гейминг.

Xbox Series X и PlayStation 5 предлагат страхотни спецификации и висок клас игрови изживявания, но кое е най-доброто за вас?

Ето как те се подреждат една срещу друга, за да ви помогнем да вземете правилното решение за вас.

PS5 срещу Xbox Series X: Спецификации и наличност

Няколко години по-късно от съответните им пускания, PS5 и Xbox Series X вече са широко достъпни и рядко се разпродават – което е лудост в сравнение с невероятния недостиг, който всички преживяхме по-близо до стартирането.

Това означава, че можете да изберете каквото искате точно сега, въпреки че PS5 е на път да получи нов по-тънък модел, така че може да искате да изчакате няколко седмици, ако решите, че конзолата на Sony е тази за вас.

СъдържаниеMicrosoft Xbox Series XSony PlayStation 5
4K възможностYesYes
Процесорна мощ12 TFLOPS10.3 TFLOPS
Памет1TB internal SSD825GB SSD
CPU3.8GHzx86-64-AMD Ryzen Zen 8 cores
Размер301 x 151 x 151mm390 × 104 x 260 mm
Тежест4.5kgs4.5 kg
RAM16GB GDDR616GB GDDR6

PS5 срещу Xbox Series X: Дизайн

Що се отнася до дизайна, Xbox Series X и PS5 са много различно изглеждащи конзоли. Те са доста различни от всичко, което е идвало преди – както можете да видите по-горе.

PS5 е масивна – най-високата игрова конзола за масовия пазар, съществувала. Освен това е с уникален дизайн, с две лицеви плочи, защитаващи основната конзола, поставена между тях.

Запазвайки част от дизайна на компанията за извивки (помните ли оригиналния PS3?), но за първи път е в бял цвят като стандарт. Има алтернативни предни панели, продавани от Sony, които могат да променят цвета, но ние харесваме изчистения вид.

Може да стои изправена или да се постави хоризонтално, но и в двата случая може да е трудно да се побере в средно голям шкаф.

PS5 Digital Edition няма дисково устройство, така че е малко по-тънка, но на височина е със същите размери.

Microsoft са избрали почти противоположен подход – Xbox Series X е масивен. Тук има малко извивки. Прилича повече на компютър, отколкото на конзола за игри, което по същество е това. Този път разсейването на топлината играе най-голямата роля в дизайна на двете машини от текущо поколение.

За щастие, Series X също може да лежи хоризонтално, така че ще имате малко контрол върху това как да я подравните близо до или под вашия телевизор.

И двете конзоли тежат приблизително еднакво – Xbox Series X е 4,44 кг, а PS5 е 4,5 кг.

Кой дизайн предпочитате ще зависи почти изцяло от вашия вкус и въпреки че Xbox Series X със сигурност е малко по-скриваем, и двете конзоли са много обемисти в действителност. Ние клоним към по-интересният дизайн на PS5.

PS5 срещу Xbox Series X: Обработващ и графичен хардуер

И двете конзоли са значително по-мощни от своите предшественици.

Xbox Series X е „четири пъти по-мощен от Xbox One X“. Той разполага с персонализиран осемядрен процесор Zen 2, работещ на 3,8 GHz на ядро.

PlayStation 5 също работи на осемядрен процесор Zen 2, но на 3,5 GHz на ядро.

RAM паметта и в двете е сходна: 16GB GDDR6.

И двете конзоли работят с RDNA 2 графика. Въпреки това, Xbox Series X има леко предимство със своя графичен процесор с 12 TFLOPS мощност в 52 CU. За сравнение, PS5 има 10,3 TFLOPS мощност в 36 CU.

Това на практика означава, че разработчиците потенциално могат да извлекат повече от Series X, отколкото от PS5. И това доказа случая с някои мултиплатформени игри, Xbox Series X понякога предлага по-високи разделителни способности от PS5.

И двете машини обаче показаха, че са способни на отлична графична производителност.

PS5 срещу Xbox Series X: Графични възможности

По отношение на техните първоначални графични възможности, и двете са добре съчетани с подобни характеристики.

Всяка конзола поддържа до 4K (2160p) резолюции при 60 кадъра в секунда. Те могат също да извеждат 120 кадъра в секунда, което е опция за някои игри, но само до 1440p и в двата случая.

Всяка от тях включва поддръжка за проследяване на лъчи (Ray tracing), което ги поставя наравно с модерните компютърни графични карти.

И двете конзоли вече поддържат променлива честота на опресняване (VRR) и автоматичен режим с ниска латентност (ALLM). Те ефективно изпращат сигнали към съвместим телевизор, за да го превключат в режим на игра и да предотвратят разкъсването на екрана в игрите (чрез директно съответствие с честотата на кадрите, ако е динамична).

PS5 срещу Xbox Series X: Съхранение и памет

И двете конзоли използват SSD за съхранение, за да се ускори времето за зареждане.

Xbox Series X разполага с 1TB вътрешен SSD, с приблизително 800GB на разположение на потребителя след системен софтуер и т.н. Той е в състояние на скорости на четене до 2,4GB/s (или 4,8GB/s некомпресирани).

PS5 има по-малко място за съхранение. Неговият SSD предлага 825 GB, но само до 700 GB от тях са достъпни за потребителя. Въпреки това работи по-бързо, до 5,5 GB/s.

И двете ви позволяват да увеличите това размера на вашето SSD чрез разширителни карти. В случая на Xbox можете да закупите официална карта за разширение за съхранение от 1 TB, която се поставя в специален порт отзад.

Машината на Sony може да бъде подсилена чрез PCIe Gen4 SSD карти, което стана значително по-достъпно от подхода на Xbox с една опция.

Всяка от конзолите може също така да поддържа игри от последно поколение, съхранени на външни твърди дискове и SSD.

PS5 срещу Xbox Series X: Обратна съвместимост

Както PlayStation, така и Xbox предлагат обратна съвместимост с хиляди от техните съответни предходни каталози – често въвеждащи подобрения в производителността и кадровата честота на по-стари игри.

В случая на Xbox това означава, че почти всичко, което работи на Xbox One, включително Xbox 360 и оригиналните Xbox игри, ще работи и на Xbox Series X (с изключение на всичко, свързано с Kinect). В някои случаи, когато HDR не е бил внедрен първоначално, те дори ще използват функцията Auto HDR на конзолата за по-широка цветова гама и по-голям контраст.

Има и технология, наречена FPS Boost на Xbox Series X. Тя повишава честотата на кадрите на някои по-стари игри, за да им придаде по-модерно усещане.

Всички аксесоари за Xbox One работят и на Xbox Series X (и S).

PlayStation 5 също е съвместима с по-голямата част от игрите за PS4, които вече съществуват. И контролерът PS4 DualShock ще работи с тях, работещи на PS5. Той обаче няма да може да се използва за игра направени само за PS5 игри.

Други по-стари аксесоари също ще работят с PS5, включително PSVR, въпреки че ще имате нужда от адаптер за камера за PlayStation, който Sony предлага безплатно на отговарящите на условията клиенти.

PS5 срещу Xbox Series X: Игри

PlayStation 5 изпреварва, когато става въпрос за игрите, налични на всяка конзола – където разликата наистина се свежда до ексклузивите. Изданието на Call of Duty или най-новото спортно заглавие от EA ще се възпроизвеждат почти идентично и на двете, но ексклузивните заглавия са различни.

Със Sony имате неща като God of War, Marvel’s Spider-Man, Horizon Forbidden West и Returnal, в които да се потопите, с набор от най-добри PS4 ексклузиви, които също изглеждат по-добре от всякога на по-новия хардуер. Това означава, че имате списък с хитове от класики, на които да се насладите.

Отвъд впечатляващите Halo Infinite и Forza Horizon 5, плюс Starfield, нещата са малко за Xbox, но той не отстъпва благодарение на Xbox Game Pass и неговия огромен списък от интересни игри.

Откакто PlayStation пусна своята библиотека с игри за PlayStation Plus, това обаче стана малко по-балансироно и все още смятаме, че PS5 има предимство по отношение както на качество, така и на количество, когато става въпрос за игри.

PS5 срещу Xbox Series X: Заключение

Засега смятаме, че PlayStation 5 остава сравнително ясен победител за нас, ако сблъсквате двете основни конзоли – тъй като те струват почти еднакво, и производителността в игрите с различните платформи е почти идентична. Sony печели за нас с по-голямо разнообразие от екслузивни игри и уникалният нов контролер.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *