Това е огромен свят, удивително представен и привидно безграничен в своето творческо разнообразие

Под масленожълто небе, високо в равнината Алтус, карайки коня си в пълен галоп, видях танцуваща група селянки. Те подскачаха между краката, сякаш на изгаряща земя, въртейки се в унисон под платната на занемарена вятърна мелница. Това е хипнотизираща сцена – една от стотиците, на които ще се сблъскате, докато изследвате безмилостно красивата, безмилостно враждебна шир на фантастичния свят на Elden Ring, Земите между тях – но не трябва да се вярва на нейната селска привлекателност. Научих този урок няколко часа по-рано, когато улових щамовете на меланхолична песен, носена от вятъра. Тръгнах към звука, надявайки се да срещна някой, който може да предложи подкрепа в моето пътуване. Певецът обаче не беше дружелюбен търговец или кооперативен рицар, а гротескна сирена, с биещи кожени крила и дълги до фут нокти. Песента беше трик, а аз бях плячката.

Опасностите, породени от игрите на режисьора Хидетака Миядзаки, са известни още от Demon’s Souls от 2009 г.: това са предизвикателни творби, изпълнени с чудовищни ​​чудовища, в които дори на очевидни съюзници не може да се вярва напълно. В крайна сметка всяка опасност трябва да бъде изправена. Elden Ring се различава от своите предшественици по своята обширност: всеки хълм представлява нова възможност. Ако една пътека изглежда твърде предчувствена, един дракон твърде страшен, една група кикащи танцьори твърде смущаваща, можете просто да тръгнете в друга посока. Ритмите на борба, неуспех, постоянство и накрая триумф, познати на всеки играч от творчеството на Миядзаки, присъстват тук и са изящно изтънчени. Но разочарованията са облекчени; винаги има друга примамлива пътека, която излиза в хоризонта, друг вход на пещера, скрит в храстите, още една шахта надолу към подземен град-катедрала.

Какво представлява Elden Ring в няколко изречения.

Това е древен свят. Старите битки са оставили белези по земята: съборени статуи, гниещи укрепления, овъглена земя, където тревата тепърва ще порасне. Създателят на Game of Thrones Джордж Р. Р. Мартин предостави историята на Elden Ring, наративна основа, върху която Миядзаки и неговият екип внимателно са изградили. Но не очаквайте интриги в стил Хаус Ланистър; това не е игра на история в никакъв традиционен смисъл. Няма досадни кинематографи, които да издържате. Всеки герой, който срещнете, който иска да говори, вместо да се бие, ще предложи само фрагменти от улики за света и вашата цел в него. Това, което е ясно обаче, е, че Elden Ring иска да сте мъртви или прогонени и вие трябва да изчистите всички ресурси и съюзи, които можете, за да устоите на изчезването.

Видеоигрите могат да бъдат всякакви различни неща, представящи всякакви артистични амбиции. Повечето обаче споделят обща цел: да създадат завладяваща измислена реалност, изпълнена с примамващи мистерии, очарователни тайни и обогатяващи възможности за конкуренция и сътрудничество. Те имат за цел да осигурят крайно пространство, в което решителният играч може да поправи това, което е счупено, да подреди това, което е хаотично. Поне по тази дефиниция Elden Ring е най-добрата видео игра, правена досега. Последният му дар е уверението, че каквито и чудовища да дебнат в разбития свят, с постоянство и сътрудничество, те също могат да бъдат преодоляни – без да губят мистерията и чудото, които правят нашето съществуване примамващо, вбесяващо и очарователно.

  • Elden Ring излезе на 25 февруари на цена от 59,99€.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *